den 23 mars

Fråga

2006/07:912 Försäkringskassans nya normskapande beteckningar

av Helena Rivière (m)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Brister i hur sjukförsäkringen och sjuk- och aktivitetsersättningen har tillämpats har lett till en normförskjutning och en attitydförändring hos medborgarna. Försäkringskassan arbetar för att rätta till bristerna och gör det på ett högst insiktsfullt, ja till och med nydanande sätt. Försäkringskassan har förstått att normer styrs av språket och ändrar därför på några beteckningar, och förändrar faktiskt därigenom verkligheten.

Försäkringskassan säger: Vi stryker ordet ”sjukintyg” från vår ordlista. Det tidigare ”sjukintyget” ersätts av ett ”intyg om arbetsförmåga”. Blanketten som hette ”Medicinskt underlag för bedömning om rätt till sjukpenning och ev behov av rehabilitering” ska nu heta ”Medicinskt underlag för bedömning av förmåga att arbeta vid sjukdom” – en normbrytande förändring. Den nya beteckningen tonar ned förväntningarna på lång sjukskrivning och indikerar ett skifte av fokus till arbetsförmåga.

”Rehabilitering” är ett annat ord som skiftas ut. Ingen vet säkert vad som avses med rehabilitering. Nu ska patienten i stället uppmanas skatta sina arbetsmöjligheter. Nu ska det heta ”Plan för återgång till arbete” i stället för ”rehabilitering”, det vill säga ytterligare ett förslag som omdefinierar syftet med sjukskrivningen och hjälper patienten att inte fastna i sjukrollen.

Med anledning av Försäkringskassans och Läkarförbundets strävan att sätta förväntningarna rätt hos patienten är min fråga till stadsrådet om hon avser att implementera dessa nya normskapande beteckningar i sin egen vokabulär för att backa upp deras verkan.