den 15 mars

Fråga

2006/07:860 Överlåtelse av tillfällig föräldrapenning för personer med sjukersättning

av LiseLotte Olsson (v)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

Vårdnadshavare har rätt till tillfällig föräldrapenning om han eller hon stannar hemma från sitt arbete för att vårda sitt barn. Rätten till den tillfälliga föräldrapenningen kan överlåtas till en annan person som stannar hemma från sitt arbete för att vårda det sjuka barnet i vårdnadshavarens ställe. Om vårdnadshavaren blir sjuk och får sjuklön eller sjukpenning så kan Försäkringskassan besluta att en annan person som avstår från sitt arbete för att vårda den sjuke personens barn kan få ersättning.

Om emellertid vårdnadshavaren genom domstolsbeslut är enskild vårdnadshavare och samtidigt uppbär sjukersättning så finns inte samma möjlighet. En person med sjukersättning som behöver uppsöka en vårdinrättning alternativt läggas in på sjukhus för vård, och samtidigt har ett barn under 12 år som är eller blir sjukt, kan inte nyttja föräldraförsäkringen om tillfällig föräldrapenning och överlåta till någon annan att vårda barnet. Det innebär att vårdnadshavaren i fall som ovan själv får betala kostnaden för tillsynen av det sjuka barnet. Detta är en ordning som främst drabbar fattiga och ensamstående kvinnor – en grupp som kanske är av särskilt stort behov av möjligheten att kunna överlåta tillfällig föräldrapenning.

Jag vill därför fråga statsrådet Cristina Husmark Pehrsson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att personer som uppbär sjukersättning ska ha samma möjligheter som andra att överlåta tillfällig föräldrapenning?