den 27 februari

Fråga

2006/07:736 Bredbandsoperatörers ansvar för samhällsviktiga e-tjänster

av Fredrik Lundh (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Ip-telefoni anses vara telefonins framtid. Många operatörer erbjuder tjänsten och i grunden handlar det om en teknisk lösning som transporterar samtalet via Internet. Det är klart mycket billigare än att använda de traditionella koppartrådarna och enligt Post- och telestyrelsen sker nu en explosionsartad ökning av användare. I Sverige har mer än 100 000 hushåll bytt till Internetbaserad telefoni – i första hand via operatörerna MSN Messenger (Microsoft), Yahoo Messenger, AOL Instant Messenger (America Online), Ichat (Apple) och Skype. Varje dag får enbart Skype 150 000 nya användare världen över.

Tyvärr har denna utveckling inte bara positiva effekter. Telefon via bredband kan förvandla trygghetslarmet för äldre och sjuka till ett otrygghetslarm, något som bland annat Sveriges Kommuner och Landsting redan i november 2006 tydliggjorde för regeringen. Det är skrämmande att trygghetslarmen inte fungerar med den moderna tekniken, vilket ett tragiskt dödsfall i Luleå nyligen visar.

Bredbandsoperatörerna måste bli skyldiga att alltid informera om hur tekniken påverkar samhällstjänster, oavsett om det gäller fast telefoni, ip-telefoni eller mobiltelefoni. För kommunal sektor är det avgörande för att veta vad man köper för att kunna göra rätt val av operatör, produkter och tjänster, när man till exempel vill kunna installera trygghetslarm för äldre över ett publikt nät för elektronisk kommunikation. Detta bör gälla oavsett om nätet är ip-baserat eller bygger på någon annan teknisk plattform.

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att den enskilda konsumenten ska veta vilka grundfunktioner som ingår eller inte ingår i ett visst abonnemang?