den 27 februari

Fråga

2006/07:734 Fast telefoni i nybyggda hus

av Fredrik Lundh (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Användningen av så kallad ip-telefoni, telefoni via bredbands- eller kabel-tv-nät, ökar mycket kraftigt och stora delar av landets fastighetsägare och allmännyttan har påbörjat eller ligger i startgroparna för övergång till bredbandstelefoni.

Det som nu händer runt om i Sverige är att stora fastighetsägare med tiotusentals lägenheter ansluter bredband med möjlighet till ip-telefoni.

Detta innebär att fler och fler svenskar boende i hyres- och bostadsrätter endast kommer att ha ip-telefoni framöver. Vissa blir tvingade till det, eftersom vanlig telefon inte dras in i nybyggnationer, andra väljer medvetet ett billigare alternativ till fast telefoni.

Tyvärr har detta en mörk baksida, som alltför få känner till. Om det blir strömavbrott fungerar inte telefonen eftersom den får el från samma källa som bostaden, till skillnad från en vanlig telefon som får el från egen telefonstation. Hos vissa ip-bolag går det aldrig att ringa nödnumret 112, kommunernas trygghetslarm fungerar inte tillfredställande och SOS Alarm får svårare att positionsbestämma varifrån samtalet kommer.

Detta är inte tillfredsställande och kan få ödesdigra konsekvenser vid akuta sjukdomar, olycksfall och liknande situationer, vilket ett tragiskt dödsfall i Luleå nyligen visar.

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att fast telefoni kommer att finnas också i nybyggda hus?