den 23 februari

Fråga

2006/07:722 De nya universiteten och vitaliseringen av den högre utbildningen och forskningen

av Tommy Ternemar (s)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

Sverige har genomgått en fantastisk utveckling av den högre utbildningen och forskningen. Fler har fått tillgång till akademisk utbildning genom framväxten av ett stort antal högskolor. Forskningen har breddats och fördjupats i kontakt med regionala och lokala förhållanden samtidigt som internationella forskarkontakter gett viktiga injektioner även utanför de gamla och större universiteten. Samtliga Sveriges universitet och högskolor är medlemmar i det globala akademiska nätverket. Sverige fick tre nya universitet 1999 – Karlstad, Örebro och Växjö. Mittuniversitetet med verksamheter i Härnösand, Sundsvall, Östersund och Örnsköldsvik blev det fjärde nya universitetet 2005.

Karlstad är ett spännande universitet med forskarkontakter inne i grannlandet Norge. Forskningen vid Karlstads universitet bygger på både starka akademiska ämnen och forskningsmiljöer med spetskompetens. En stor del av forskningen är mångvetenskaplig, vilket innebär att forskare från olika ämnen samarbetar kring frågeställningar som behöver en ansats i olika discipliner för att kunna bearbetas. Detta sätt att arbeta blir alltmer betydelsefullt i dagens komplexa samhälle. Karlstads universitet har formulerat sex prioriterade kunskapsområden där grundutbildning, forskarutbildning och forskning stöder varandra. Dessa är skog, miljö och material, kommunikations- och tjänstesamhället, lärande i skola och arbetsliv, regional identitet och välfärd, genusrelationer i samhället samt kultur och gestaltning.

Min fråga till statsrådet är vilket särskilt stöd de nya, unga universiteten kan påräkna för att vidareutveckla sin lovande verksamhet.