den 21 februari

Fråga

2006/07:677 Fler kvinnliga professorer

av Mikael Damberg (s)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

Chansen att bli professor är dubbelt så stor för män som för kvinnor. Ändå har kvinnliga studenter varit i majoritet i grundutbildningen sedan 1977 och vid forskarutbildningen är könsfördelningen bland nybörjarna i stort sett jämn. Detta är en av slutsatserna i Högskoleverkets senaste skrivelse till regeringen. I Högskoleverkets rapport Forskarutbildning och karriär – betydelsen av kön och socialt ursprung (2006:2 R) konstaterades vidare att det finns behov av särskilda åtgärder för att åstadkomma en jämn könsfördelning i professorskåren. Det är angeläget inte minst för att Sverige på ett effektivt sätt ska kunna dra nytta av kompetens som annars riskerar att gå förlorad. Den tidigare socialdemokratiska regeringen startade ett arbete med att sätta upp rekryteringsmål avseende hur stor andel av de nyrekryterade professorerna som ska vara kvinnor. De senaste antagningssiffrorna för läsåret 2005/06 visar att 57 procent av nybörjarna var kvinnor medan 43 procent var män. Även i forskarutbildningen har andelen kvinnor ökat och de senaste åren har i stort sett lika många kvinnor som män påbörjat en forskarutbildning. Trots detta är andelen kvinnor bland landets professorer inte större än 17 procent. Det är tydligt att en jämn könsfördelning i basen inte automatiskt leder till fler kvinnor på höga akademiska positioner.

När rekryteringsmålen nu ska följas upp för tredje gången och Högskoleverkets skrivelse visar att alla lärosäten inte tar denna fråga på lika stort allvar är min fråga till utbildningsministern:

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att åstadkomma en reell förändring av den ojämna könsfördelningen bland professorer?