den 16 februari

Fråga

2006/07:669 Stridsåtgärder på arbetsmarknaden

av Hans Backman (fp)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

I början av februari meddelade ägaren till salladsbaren Wild’n Fresh i Göteborg att hon ska sälja sitt företag efter att facket utsatt henne för blockad då hon inte velat skriva på kollektivavtal. Detta trots att den anställdes villkor var lika bra som de som ska gälla enligt kollektivavtal. I Kristianstad avblåste facket i februari sin blockad när ägaren till företaget Make Up Store skrev på ett kollektivavtal, efter att fackförbundet Handels enligt ägaren hotat med att annars ”sänka” företaget. Den behandling fackliga företrädare utsätter ensamma företagare för är upprörande. Proportionalitet och rimlighet i stridsåtgärderna måste gälla. Unga entreprenörer som tar risk, startar ett företag och anställer några personer ska inte få krossas utan stödjas.

I Sverige finns inga spärrar mot oproportionella stridsåtgärder, till skillnad mot till exempel i Danmark och Tyskland. Jag försvarar systemet med kollektivavtal men vi vill ha krav på proportionalitet vid stridsåtgärder. Det är problem när stridsåtgärder kostar för litet för den egna organisationen, men kan orsaka stor skada för motparten. Ett företag som exempelvis har bättre villkor för sina anställda än kollektivavtalet borde inte utan vidare motivering än frånvaro av kollektivavtal direkt kunna försättas i blockad. Prövning av om åtgärden är proportionerlig i förhållande till sitt syfte i borde göras i Arbetsdomstolen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga om arbetsmarknadsministern är beredd att ta initiativ till en utredning av lagstiftningen kring kollektivavtalen när det gäller stridsmedlen på arbetsmarknaden.