den 13 februari

Fråga

2006/07:632 Solidariskt flyktingmottagande

av Yilmaz Kerimo (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Att ta emot människor som flyr undan krig och förtryck är en självklar följd av den värdegrund det svenska samhället vilar på. Under de senaste tjugo åren har invandringen i huvudsak varit knuten till flyktingskap.

Min kommun Södertälje har arbetat med introduktion och integration i mer än 30 år. Trots alla fina insatser ser vi tecken på trångboddhet, arbetslöshet, bidragsberoende, bristande språkkunskaper, fattigdom, att barn far illa och utanförskap. En tredjedel av Södertäljes 81 000 invånare har invandrarbakgrund – många är assyrier/syrianer. Andelen invånare med utländsk bakgrund ökar med ca 1 procent om året. Södertälje kommun har tagit emot 859 flyktingar (den 1 januari–1 december, sju har flyttat till andra kommuner). De flesta slår sig ned i stadsdelarna Ronna, Hovsjö, Fornhöjden och Geneta. Och de flesta som kommer nu är irakier.

Både antalet asylsökande och antalet flyktingar har ökat kraftigt i Södertälje sedan 2005. Det är positivt med mångfald – men det finns också tydliga tecken på utanförskap. Detta ska ställas mot det faktum att 1998 upphörde flyktingmottagningen i Täby kommun. Kommunen har inte längre något avtal med Migrationsverket om ett flyktingmottagande. Flyktingmottagandet är ett nationellt åtagande och därför anser jag att det bör till åtgärder för att säkerställa att alla kommuner ställer upp i flyktingmottagandet. Exempelvis bör man se över möjligheten att lagstifta för att uppnå detta mål. Det är inte minst viktigt för integrationen att även kommuner som Täby och Danderyd tar sitt ansvar.

Med ovanstående som bakgrund vill jag fråga ansvarigt stadsråd vad regeringen avser att göra för att främja ett kommunalt solidariskt flyktingmottagande.