den 8 februari

Fråga

2006/07:613 Tillvaratagande av kompetensen hos invandrade akademiker

av Mikael Cederbratt (m)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Människor som kommer till vårt land är och ska ses som en resurs, detta oberoende om de kommer som flyktingar eller på annat sätt.

I västra Sverige finns 130 nationaliteter representerade. Många av dem är akademiker och precis som i övriga landet uppstår problem när de vill kunna arbeta i sina yrken. Samtidigt vet vi att dessa personer skulle kunna utgöra en viktig resurs inom många av våra företag och organisationen – inte minst för de företag som har att konkurrerar på en global marknad men också inom vissa bristyrken såsom läkare.

Vad som krävs är att man skapar så effektiva integrationsprocesser att kunskapen inte hinner bli inaktuell innan man lärt sig svenska, etablerat kontakter med yrkeslivet och genomgått kompletterande utbildning som eventuellt kan krävas.

I ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad och Länsarbetsnämnden i Västra Götaland har man i projektform försökt att underlätta för dessa människor att kunna arbeta i det yrke de är utbildade för. En del i detta projekt har varit att hitta vägar och möjligheter för utländska läkare från länder utanför EU att snabbare bli yrkesverksamma. Vid en utvärdering visade det sig att vägen till svensk läkarlegitimation förkortas med 2,1 år.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra möjligheten för akademiker från andra länder utanför EU att snabbare bli yrkesverksamma?