den 8 februari

Fråga

2006/07:609 Nedgrävning av elledningar i Kronobergs län

av Ulf Nilsson (fp)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Den 14 januari 2007 drabbades Kronoberg för andra gången på två år av en mycket kraftig storm. Bara i Kronobergs län var som mest 32 000 hushåll utan ström. Elbolagen har länge talat om att de ska gräva ned sina elledningar för att deras kunder inte ska behöva drabbas av långvariga strömavbrott i samband med stormar men ännu tycks inte mycket ha hänt. Enligt uppgifter från riksdagens utredningstjänst är 900 kilometer av totalt 5 000 kilometer elkabel i Kronobergs län nedgrävd. Den största elleverantören i länet, EON, har i dagsläget fattat beslut om att gräva ned ytterligare 1 428 kilometer kabel under perioden 2007–2008. Beslut har ännu inte fattats avseende de resterande 1 772 kilometer av EON:s nät men de avser enligt uppgift från utredningstjänsten att gräva ned resterande kabel fram till 2010.

Under 2005 antog riksdagen regler, vilka från den 1 januari 2006 stärkte konsumenternas rätt till skadestånd från elbolagen vid oplanerade avbrott i elförsörjningen som överstiger tolv timmar. Reglerna gäller emellertid inte vid ”speciella omständigheter” såsom stormarna Gudrun och Per. Motiveringen bakom det stärkta konsumentskyddet vid elavbrott från 2005 var bland annat att skapa ekonomiska incitament för att påskynda elbolagens arbete med att stormsäkra sina nät. Trots de nya skadeståndsreglerna kan det alltså enligt uppgifter från utredningstjänsten komma att dröja upp till fyra år innan huvuddelen av elledningarna i Kronobergs län är nedgrävda. Under denna tid har alltså invånarna i Kronoberg endast att hoppas på att inte drabbas av nya stormar och långvariga elavbrott.

Avser statsrådet att vidta några ytterligare åtgärder syftande till att påskynda nedgrävningen av elledningar i Kronobergs och andra län som drabbats av de senaste årens kraftiga stormar?