den 1 februari

Fråga

2006/07:587 Kommunal demokrati

av Veronica Palm (s)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

Hos en nytillträdd regering är viljan och ambitionen stor att förändra samhället. Tempot är högt! Men Sverige är en demokrati och demokratin har vissa spelregler som måste följas och värnas.

Regeringen har flera gånger visat att demokrati inte är prioritet nummer ett. Exemplen är många: den extremt korta tid som fackliga organisationer fick på sig för att ge synpunkter på regeringens försämringar av a-kassan och regeringens negligerande av att genomföra överläggningar om förslagen rörande ålderspensioner för förtidspensionärer innan de läggs på riksdagens bord.

Vad som gör mig minst lika orolig är den flathet som regeringen visar mot lokala företrädare för de borgerliga partierna som vill begå rena lagbrott. Jag tänker i första hand på Stockholms stad och dess högerledning. Först kommer det moralkonservativa beslutet att införa uppförande som ett betygskriterium trots att det strider mot gällande regelverk. Och nu i veckan meddelar samma politiker att man vill införa kommunalt vårdnadsbidrag, en politisk reform som slår hårt mot barns och kvinnors rättigheter och frihet, trots att det inte finns någon lag som möjliggör detta. Jag kan tyvärr inte tolka det på annat sätt än att detta ånyo är ett exempel på där man söker att kringgå demokratins spelregler.

Vilka åtgärder avser statsminister att vidta med anledning av det anförda?