den 19 januari

Fråga

2006/07:504 Oberoende granskning av oredlighet i forskningen

av Barbro Westerholm (fp)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

Från den 1 september 2006 finns en ny paragraf i högskoleförordningen som fastslår att varje högskola har skyldighet att utreda misstanke om oredlighet i forskningen. Någon instans som tar sig an misstänkta fall inom industrin och vid offentliga och privata institut finns inte.

Vetenskapsrådet har sedan 2002 haft en egen expertgrupp som på begäran från rektorer vid universitet och högskolor utrett anmälningar om misstänkt forskningsfusk eller brott mot god vetenskaplig sed. Anmälningar från enskilda forskare som inte fått gehör från sina överordnade har av formella skäl inte kunnat behandlas. Ungefär hälften av dessa borde enligt några av Vetenskapsrådets ämnesexperter ha utretts.

I en rad andra länder har man en central, oberoende instans dit forskningsinstitutioner vid högskolor och universitet men också forskningsinstitutioner utanför högskolevärlden kan inrapportera misstänkta fall av oredlighet i forskningen. Därmed täcks all forskning in men också problemet med att högskolorna i dag utreder sig själva.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Lars Leijonborg om han avser att ta initiativ till att komplettera det svenska systemet om granskning av oredlighet i forskningen med en central, oberoende instans som kan ta emot anmälningar om forskningsfusk från hela forskarvärlden.