den 10 januari

Fråga

2006/07:454 Uppföljning av felaktiga beslut inom socialtjänsten

av Mikael Oscarsson (kd)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Det är angeläget att samhället i tid upptäcker de barn som lever under missförhållanden och ingriper för att ge barnen hjälp. Trots det utbyggda sociala nätverk Sverige har i dag, blir vi ibland bryskt uppmärksammade på barn som lever under de mest miserabla förhållanden. Nyligen upptäcktes en familj med sex barn utanför Gävle, som efter att ha flyttat ut ur en släktings enrummare, bosatt sig i en jordkällare under några dagar. Genom lyckliga omständigheter räddades familjen från att dö av koloxidförgiftning till följd av att de hade tänt en öppen eld i källaren.

Enligt svensk lagstiftning har personal inom förskola, skola, vård etcetera en plikt att genast göra en anmälan till socialtjänsten vid misstankar om att ett barn riskerar att fara illa. Socialstyrelsen skriver i rapporten Anmälningsskyldighet om missförhållanden som rör barn (2004): ”Anmälningsskyldigheten fungerar dock i praktiken inte alltid på det sätt som lagstiftaren tänkt. Olika utredningar har visat att bara en liten andel av de barn som misstänks fara illa anmäls till socialnämnden.” I dag anmäls alltså långt ifrån alla allvarliga missförhållanden. Frågan är också om socialtjänsten ibland inte misslyckas med att följa upp och vidta rätt åtgärder efter att missförhållanden upptäckts.

Sjukvården har i dag en skyldighet att till Socialstyrelsen anmäla om en patient utsatts för risken att drabbas av allvarlig skada. Någon liknande lagstiftning finns inte för det ovan beskrivna området inom socialtjänsten.

Ämnar statsrådet vidta några åtgärder för att fall som felbehandlats inom socialtjänsten anmäls för granskning till en ansvarig myndighet?