den 8 december

Fråga

2006/07:322 Beslutsfattande på området rättsliga och inrikes frågor

av Lena Olsson (v)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Inom EU:s pelarstruktur är rättsliga och inrikes frågor placerade i den tredje pelaren. Detta innebär att beslutsfattandet är mellanstatligt, det krävs att representanter för samtliga regeringar är överens för att ett förslag ska gå igenom. De svenska ministrar som är aktuella är justitieministern och migrationsministern. Europaparlamentet saknar inflytande.

EU:s justitie- och migrationsministrar utvärderar just nu det så kallade Haagprogrammet, ett övergripande program för arbetet på området. Många talar om att det behövs ett förenklat beslutsförfarande, med vilket man menar mer överstatlighet så att länder som opponerar sig kan köras över lättare. Det finns nämligen en möjlighet att frångå principen om enhällighet i ministerrådet om alla länder är överens om detta, det som i EU-sammanhang kallas för en passerell. Detta är att försöka smyga igenom en stor del av den nedröstade EU-konstitutionen. Frågan ska diskuteras vidare på Europeiska rådets kommande toppmöte.

Det vore av värde att få veta hur den svenska regeringen ställer sig till möjligheten att förändra reglerna för beslutsfattande i detta sammanhang.

Min fråga till statsrådet Cecilia Malmström är:

Avser statsrådet att ta initiativ till att förändra reglerna för beslutsfattande på området rättsliga och inrikes frågor?