den 28 november

Fråga

2006/07:236 Bekämpningsmedel

av Ann-Kristine Johansson (s)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Halterna av bekämpningsmedel i vår omgivning ökar igen, efter en tidigare så positiv minskning under 90-talet. Enligt den rapport som Naturvårdsverket presenterade tidigare i höstas är mängden ogräsgifter så hög i en del svenska vattendrag att djur och växter riskerar att skadas. Även i grundvattnet i de undersökta områdena finns rester av bekämpningsmedel.

Samtidigt kommer skrämmande rapporter om att vanliga industrikemikalier skadar våra barns hjärnor. Amerikanska och danska forskare hävdar att vi står inför en tyst pandemi med miljontals barn världen över som redan har drabbats av kemikaliernas effekter. Forskarna befarar att hjärnskadorna kan ge sjukdomar som autism och adhd, men också orsaka koncentrationsproblem och försämrad intelligens.

Alla gifter i vår miljö når oss så småningom, om inte annat så via maten. Vi har svårt att värja oss. Enligt det miljökvalitetsmål Giftfri miljö som riksdagen har beslutat om ska miljön ”vara fri från ämnen och metaller som skapats i eller utvunnits av samhället och som kan hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden”. Det är ett bra mål och genom att använda försiktighetsprincipen har vi i Sverige kommit en bit på vägen.

Men det är inte tillräckligt. Den ökande förekomsten av bekämpningsmedel i våra bäckar och åar @ i sådan mängd att vattnet inte längre kan drickas av människor @ är oroväckande. Min fråga till jordbruksministern blir därför:

Vad gör jordbruksministern för att minska användningen av bekämpningsmedel i Sverige?