den 24 november

Fråga

2006/07:208 Införande av utmaningsrätt

av Hans Backman (fp)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

En av grundorsakerna till att nya företag inte etableras och att de befintliga företagen inte kan utöka sin verksamhet är den osunda konkurrens det privata näringslivet utsätts för av kommuner och landsting. Det finns exempel på kommunala verkstäder, tryckerier och gymanläggningar som finansierade med skattebetalarnas pengar konkurrerar med det privata näringslivet i sina kommuner. Olof Erixon på Svenskt Näringsliv skriver den 23 oktober 2006 i nyhetsbrevet Nytt från Svenskt Näringsliv bland annat följande:

”Den offentliga upphandlingen i Sverige omsätter årligen runt 400 miljarder kronor, drygt 20 procent av BNP. En mer effektiv, öppen och rättvis upphandling leder till ökad konkurrens och bättre affärer för skattebetalarna.”

Den offentliga sektorn behöver därför bli bättre på att öppna sig för konkurrens. Ett sätt att åstadkomma det skulle kunna vara att införa en utmaningsrätt som ger enskilda entreprenörer eller anställda inom offentlig sektor rätt att tvinga fram en upphandling av delar av kommunens och landstingets verksamhet. Utmaningsrätten innebär att den som utmanar måste kunna visa att man har kapacitet att lägga ett rimligt anbud på den utmanade verksamheten. Om upphandlingen leder till att det lämnas in externa anbud som är mer konkurrenskraftiga än den egna verksamheten ska kommunen eller landstinget vara skyldig att anta budet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga om näringsministern avser att vidta åtgärder som innebär att en utmaningsrätt som ger enskilda entreprenörer eller anställda inom offentlig sektor rätt att tvinga fram en upphandling av delar av kommunens och landstingets verksamhet kan införas i Sverige.