den 17 november

Fråga

2006/07:177 Kompetenshöjning under sjukskrivning

av Magdalena Andersson (m)

till statsrådet Cristina Husmark Pehrsson (m)

En sjukskriven person kan med Försäkringskassans godkännande åka på solsemester, men inte vidareutbilda sig. Ett exempel på det är en ung person i Jönköpings län som har skadat sin hand svårt och därför inte kan arbeta i det företag där han själv är enda anställd. Skadan är så pass svår att den kräver ett flertal operationer och personen beräknas vara borta minst ett halvår, kanske ett år från sitt arbete.

Arbetsgivaren har sökt hjälpa honom till en meningsfull sysselsättning under sjukskrivningstiden och har kontaktat en skola som kan erbjuda en kompetenshöjande kurs två dagar per vecka. En kompetens som företaget i sig inte behöver, men som kan vara en bra kunskap för den sjukskrivne i framtiden. Försäkringskassans besked är dock att ”det låter bra, men våra regler tillåter inte detta”. Om personen väljer att gå kursen under tiden handen läks, ska han anses vara frisk de dagarna och arbetsgivaren förutsätts betala lön aktuella dagar.

Min uppfattning är att det inte är rimligt att det är tillåtet att åka på utlandsresa under en sjukskrivning, men inte möjligt för en person att höja sin kompetens. Budskapet till den sjukskrivne är i detta fall är tydligt: bättre att gå omkring och må dåligt och inte arbeta alls, än att gå på kurs två dagar i veckan och både höja kompetensen och må bättre. Som jag ser det vore det i stället rimligt att se utbildningen som ett led i personens rehabilitering.

Väl medveten om att ministern inte kan uttala sig i enskilda ärenden vill jag fråga statsrådet vad hon avser att göra för att se över och eventuellt lätta på Försäkringskassans regelverk vad gäller situationer som den ovan beskrivna.