den 17 november

Fråga

2006/07:165 Jämställdhetslagen och företagen

av Veronica Palm (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Dagligen möter jag människor som pusslar för att få vardagen att gå ihop. Samtidigt kämpar de för att vara en del i att bryta gamla förtryckande könsmönster kring kvinnors och mäns roller i hemmet och i arbetslivet. Vanliga människor som tar sitt ansvar för att utveckla landet i en mer jämställd riktning. Dessa småbarnsmammor och småbarnspappor är hjältar. Därför blir jag extra upprörd när jag ser att företagen i Sverige inte tar sitt ansvar trots att det finns en tydlig lagstiftning.

I dag offentliggörs delar av Jämos pågående granskning av företagens jämställdhetsarbete. Nära 400 företag granskas i den första omgången och än så länge har bara 14 fått godkänt. Det är upprörande. Det finns ett djupt engagemang för jämställdhet i den svenska befolkningen. Lagen om jämställdhetsplaner på företag har funnits sedan 1994 och dessutom skärptes lagen 2001. Företagen har haft lång tid på sig att organisera ett effektivt jämställdhetsarbete.

Jag är besviken på de resultat som Jämo hitintills har fått fram inte bara som feminist och jämställdhetsförespråkare, utan också som lagstiftare. Ska inte en lag om krav på jämställdhetsplaner räcka för att företagen ska ta jämställdheten och sina anställdas rättigheter på allvar? Kan det behövas ytterligare lagskärpningar?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsministern vad hon avser att göra för att förmå företagen att följa jämställdhetslagen.