den 11 september

Fråga

2006/07:1638 Framtiden för Askölaboratoriets utsjöforskning i Östersjön

av Walburga Habsburg Douglas (m)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Regeringens stora satsning på havsmiljön är en värdefull och nödvändig åtgärd för att förbättra livsbetingelserna för människor, djur och de otaliga organismer som lever nära eller i haven. Haven representerar rikliga naturvärden och är en fantastisk resurs ur många aspekter. Därför är det glädjande att konstatera att inriktningen av regeringens havsmiljöpolitik i huvudsak mottagits väl av den marina forskarvärlden.

För politisk framgång inom havsmiljöområdet, är framgångsrik forskning en nödvändig komponent. Stockholms Marina Forskningscentrum (SMF), med fältstation på Askö i Trosa skärgård, har under mer än 40 år bedrivit forskning i Östersjön. Forskningen har resulterat i flera världsunika och obrutna mätserier inom bland annat miljögiftsområdet.

Den utsjöforskning som bedrivs på fältstationen på Askö är beroende av fartyg som klarar av de varierande och tidvis mycket tuffa förhållande som råder på öppna Östersjön. De fartyg som kan komma i fråga för dessa forskningsuppdrag är mycket få. Hittills har SMF kunnat hyra ett större fartyg av Sjöfartsverket under ca 50 dagar årligen. Men med hänvisning till sparkrav har Sjöfartsverket nyligen sagt upp kontraktet med SMF. Som ansvarigt för att tillhandahålla forskningsfartyg för det egentliga Östersjön har SMF hamnat i en bekymmersam situation: Löses inte fartygsfrågan, finns risk för att Askölaboratoriets unika och obrutna mätserier bryts, vilket kommer att leda till stora framtida problem för den svenska havmiljöforskningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att säkerställa framtiden för de världsunika och obrutna havsmiljömätningarna i det egentliga Östersjön.