den 21 augusti

Fråga

2006/07:1572 Formellt undantag om EMU

av Pernilla Zethraeus (v)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Inför folkomröstningen 2003 om Sverige skulle gå med i EMU:s tredje steg och byta den svenska kronan emot euro, lovade samtliga riksdagspartier att respektera folkomröstningens resultat. Statsminister Fredrik Reinfeldt har följaktligen deklarerat att frågan om en eventuellt ny EMU-folkomröstning inte är aktuell under denna mandatperiod, eller ens under nästkommande.

Däremot tycks EU-kommissionen ha en annan syn på det svenska undantaget från EMU:s tredje steg. På en skriftlig fråga ställd till kommissionen av EU-parlamentarikern Jens Holm angående en eventuell folkomröstning i Polen om inträde i EMU, hävdar kommissionen att ”EU-medlemskapet innebär därför en skyldighet att införa euron. Med undantag av Danmark och Förenade kungariket, som har ett lagstadgat undantag, krävs det att de medlemsstater som ännu inte ingår i euroområdet inför euron som enda valuta och att de därmed skall sträva efter att uppfylla konvergenskriterierna” (fråga nummer E-4605/06).

Förhandlingarna om EU:s reformfördrag, tidigare kallat det konstitutionella fördraget, fortsätter nu under hösten. Med denna nya information om hur kommissionen ser på det svenska undantaget från EMU:s tredje steg, borde den svenska regeringen rimligtvis ta upp frågan om ett formellt undantag för Sverige från att delta fullt ut i EMU, i dessa förhandlingar.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet:

Avser statsrådet med anledning av denna nya information från kommissionen att kräva ett formellt undantag för Sverige från EMU:s tredje steg i de fortsatta förhandlingarna om EU:s reformfördrag?