den 3 augusti

Fråga

2006/07:1521 Regn, klimatförändringar och kompensation för lantbrukare

av Mikael Oscarsson (kd)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Under senare år har vårt land drabbats av extrema väderomslag. Under förra sommaren följdes torka av kraftiga regn i Skåne. I år har torkan visserligen uteblivit men regnet har varit desto värre. Inte minst södra Sverige har drabbats hårt, och många lantbrukare har fått se sina skördar gå till spillo. För enskilda lantbrukare kan det handla om avkastningar i miljonklassen som dränkts av regnet, vilket i många fall innebär ekonomisk katastrof. Ett exempel är en lantbrukare i Östergötland som fått se grödorna på 165 av sina 175 hektar förstöras av de översvämningar regnet orsakat.

Efter stormen Gudrun gavs möjligheter för skogsbrukare att ansöka om kompensation. Även för lantbrukare har det funnits vissa kompensationsmöjligheter vid dåliga eller uteblivna skördar genom främst EU. Tidigare har det funnits en nationell skördeskadefond, och även sedan den avskaffades kvarstår det statliga ansvaret vid skador av naturkatastrofkaraktär. Privata försäkringar kan också utgöra ett alternativ. Som det ser ut i dag betalas dock ersättning endast ut för skador orsakade av hagel och torka, eller om lantbrukarna hunnit skörda sina grödor och de blir förstörda – exempelvis av översvämning – i magasinen. Med tanke på de förändringar vi ser i klimatet menar jag att en sådan gränsdragning är orimlig. I dag tycks behovet av en nationell skördeskadefond, ur vilken lant- och skogsbrukare kan ansöka om kompensationer vid en klimatrelaterad katastrof, vara överhängande.

Vad avser jordbruksministern att vidta för åtgärder för inrättandet av en nationell skördeskadefond för kompensationer vid skördeförluster orsakade av bland annat regn?