den 6 juli

Fråga

2006/07:1469 Nematoder som bekämpningsmetod mot mördarsniglar

av Lars Elinderson (m)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

På grund av den senaste tidens regnväder har utbredningen av så kallade mördarsniglar gått mycket snabbt i olika delar av landet. Också andra snigelarter, till exempel den mindre åkersnigeln, är ett problem för både trädgårdsodlare och jordbrukare samt i vanliga villaträdgårdar.

I Sverige finns ingen godkänd och välfungerande bekämpningsmetod mot mördarsnigeln. Till skillnad från bland annat vårt grannland Danmark är till exempel användningen av nematoder förbjudet, trots att metoden är en naturlig, biologisk form av bekämpning av skadedjur.

Nematoder är mikroskopiska rundmaskar, som bara angriper speciella skadedjur. Snigelnematoder är särskilt lämpliga för att bekämpa åkersnigel, men också användbar för bekämpning av mördarsnigel. Användningen mot mördarsnigel är inte väldokumenterad, men fullt tillåten och mycket utbredd i flera EU-länder.

Nematoderna söker aktivt efter sniglarna, som de angriper genom snigelns andningsorgan. Genom utsöndring av bakterier dödas snigeln. På tre till fem dagar kan ett allvarligt snigelangrepp bekämpas helt.

Vilka åtgärder är statsrådet Carlgren beredd att vidta när det gäller godkännande av nematoder som bekämpningsmetod mot allvarlig utbredning av sniglar?