den 4 juli

Fråga

2006/07:1459 Frivilliga avsättningar i stället för expropriation

av Cecilia Widegren (m)

till jordbruksminister Eskil Erlandsson (c)

Många markägare blir besvikna och upprörda när de tvingats se hur möjligheten att bruka sina skogar efter egna idéer försvinner. Naturreservat och annan expropriering behövs men när marker omvandlas är det viktigt att detta arbete sker på ett sådant sätt att det i så ringa grad som möjligt innebär en konflikt med dem som brukat skogen i generationer och på så sätt skapat de naturvärden som är skyddsvärda. Information, dialog och samråd mellan berörda parter är av största vikt. Regeringen måste också lita på att skogsbrukarna kommer att göra det som är bäst, till exempel angående biologisk mångfald, för både marken och skogen utan statliga pekpinnar.

Skogsbrukare har i många fall uttryckt sitt missnöje med reservatsavsättningar och när de senare ser att markerna inte sköts blir irritation större. Takten för bildandet av nya reservat behöver sänkas och de resurser som finns kan minska eller användas för att ta hand om de reservat som skapats de senaste åren. Målet om 3 procent skyddad mark till 2010 skulle kunna senareläggas för att ge tid till frivilliga avsättningar och samförstånd i stället för den exproprieringsliknande process som pågår i dag. Man behöver också ta reda på vilka löpande skötselkostnader som samhället tar på sig när det sätter av skog till reservat. Den nya regeringen borde sätta sin prägel på processen och betona andra lösningar som frivilliga avsättningar och skötselavtal. Förutom en rättvis process handlar det även om att se till skogsnäringens möjligheter att utvecklas och konkurrera utan att hindras av prishöjande råvarubrist.

Vilka åtgärder avser jordbruksministern att vidta för att se över målsättningar, process och takt för avsättningen till nya skogsreservat för att bland annat ge tid att balansera produktionsmål med miljömål?