den 15 november

Fråga

2006/07:143 Elevmajoritet i lokala skolstyrelser

av Louise Malmström (s)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

En av skolans främsta uppgifter är att främja lärande om demokrati, värdegrund och mänskliga rättigheter samt att verka för att öka barns och ungdomars möjligheter till inflytande och delaktighet. I skollagen betonas särskilt skolans uppdrag att fostra demokratiska samhällsmedborgare och att inflytandet i skolan ska öka i takt med ålder och mognad.

Som ett led i att förbättra ungdomars inflytande i skolan införde den socialdemokratiska regeringen på 90-talet försök med lokala skolstyrelser med elevmajoritet på gymnasiet. Sedan dess har möjligheten permanentats och i dag är det över 40 gymnasieskolor som arbetar framgångsrikt med denna modell, bland annat i min hemkommun Norrköping.

Att arbetstagare ska ha inflytande över den organisation man arbetar i är i dag en självklarhet men samma synsätt gäller tyvärr inte alltid när det gäller skolan. Att gymnasieelever, som i många fall även är myndiga, ska ha samma möjligheter är uppenbarligen långt ifrån självklart.

I lokaltidningen kunde vi häromveckan läsa att alliansen vill avskaffa möjligheterna för lokala skolstyrelser att ha elevmajoritet. Besvikna elever i Norrköping frågade sig varför.

Därmed vill även jag fråga statsrådet om och i så fall varför han avser att förändra något som fungerar bra när förändringen dessutom går emot de intentioner som uttrycks i skolans uppdrag.