den 20 juni

Fråga

2006/07:1402 EU-direktivet om arbetstider och företagande

av Margareta Cederfelt (m)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Sedan årsskiftet regleras arbetstiden i Sverige av ett EU-direktiv. Detta föreskriver, bland annat, att alla anställda ska ha elva timmars dygnsvila. För speciellt omsorgen och hälso- och sjukvården har direktivet varit svårt att uppfylla. Verksamheten inom dessa sektorer bedrivs dygnet runt under veckans alla dagar. Det innebär att stora delar av medarbetarnas arbetstid är förlagd på obekväm arbetstid. Likaledes är jour- och beredskapstid vanligt förekommande. Enligt EU-direktivet ska även jourtid inkluderas i det som definieras som arbetstid.

För många vårdföretagare har EU-direktivet orsakat mycket bekymmer. Exempelvis har det framtvingat omfattande omläggningar av personalens arbetsschema, med nyanställningar och fler deltidstjänster som följd. Fler anställda innebär ökade kostnader, vilket kan vara svårt för mindre företag att klara inom befintlig ekonomi.

Arbetstidsdirektivet var tänkt som en förbättring för medarbetarna, men konsekvenserna visar sig i stället bli färre arbetsgivare, mer stelbenta arbetstider och liten möjlighet till individuellt anpassat arbetsschema.

Inte heller för arbetsgivarna har direktivet medfört förbättringar. Snarare har administrationen och kostnaderna ökat. Risken är stor att mindre vårdföretag slås ut till följd av högre personalkostnader.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga om statsrådet avser att vidta åtgärder för att EU:s arbetstidsdirektiv inte ska verka kostnadsdrivande för de mindre vårdföretagen.