den 8 juni

Fråga

2006/07:1326 Uppkörning och körskolor

av Oskar Öholm (m)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

I förra veckan publicerade Riksrevisionen en rapport där de starkt kritiserar hur Vägverket hanterar förarprov. Rapporten visar tydligt att Vägverkets körkortsinspektörer inte bedömer körkortsaspiranter på ett enhetligt sätt. Skillnaderna över landet är stora. Granskningen visar också att det kan skilja uppemot 40 procent mellan olika inspektörer på ett och samma kontor. Än mer allvarligt är att skillnaderna de senaste åren har ökat snarare än minskat.

Kritiken väcker frågan om det är Vägverket som ska fortsätta hantera dessa frågor och om det inte är hög tid att göra om rutinerna. Som körkortsaspirant har man naturligtvis rätt att kräva att man blir likvärdigt behandlad oavsett var man bor. Om det finns risk för godtycklighet i bedömningen av förarproven är det dessutom en allvarlig trafiksäkerhetsfråga. Samhället som helhet, inte minst trafikanterna på vägarna, ska känna sig trygga i att alla som kör bil lever upp till den höga standard som ett svenskt körkort innebär.

För några år sedan drogs projektet Släcka 2:an i gång på några håll i landet. Tanken var att de som underkänts i ett enskilt moment på förarprovet kunde slippa en ny omkörning förutsatt att de tog obligatoriska lektioner på en körskola i de moment som underkänts. Ett utbyggt sådant system kan kanske vara ett sätt att lösa problemen. I förlängningen kan man givetvis tänka sig en helt avreglerad marknad där certifierade och av staten granskade körskolor tar över förarproven.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med den godtycklighet som beskrivs i Riksrevisionens rapport?