den 25 maj

Fråga

2006/07:1241 Skolungdomars bristande kunskaper om kommunismens offer

av Hans Backman (fp)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Att tro men inte veta är titeln på en ny rapport från UOK, föreningen Upplysning om kommunismen, som baserar sig på Demoskops undersökning om svenska skolungdomars kunskaper och värderingar om kommunismen, nutidshistorien och vårt närområde kring Östersjön.

Ett halvt sekels kommunistiska förtryck av halva vår kontinent, med sönderslagna samhällsstrukturer, förtrampandet av mänskliga fri- och rättigheter, oräkneliga ödelagda liv, många miljoner dödsoffer och en gigantisk miljöförstöring – vad har dessa händelser gett för avtryck i de svenska skolungdomarnas kunskaper?

90 procent av eleverna kände inte till Gulag (95 procent kände till Auschwitz). 40 procent anser att kommunismen bidragit till ökat välstånd i världen. 43 procent tror att det totala antalet offer för kommunismen är en miljon eller färre. 18 procent tror att det är färre än 10 000, världen över, under hela 1900-talet (konsensus bland ledande forskare är närmare 100 miljoner).

Vad baserar svenska skolungdomar sina ställningstaganden på, om de fundamentala historiska kunskaperna och omvärldsuppfattningen är så bristfälliga? Vad är de tänkbara konsekvenserna av detta? Hur ska det fria, öppna samhälle vi uppnått kunna försvaras, om många inte förstår, eller ens känner till, dess motsatser?

Mot bakgrund av detta vill jag fråga om statsrådet avser att vidta några åtgärder med anledning av det oroande resultatet i Demoskops undersökning om svenska skolungdomars kunskaper och värderingar om kommunismen, nutidshistorien och vårt närområde kring Östersjön.