den 16 maj

Fråga

2006/07:1204 Djurparker, besöksnäring och artbevarande

av Hans Olsson (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Borås Djurpark en riktig djurpark men också ett rekreations- och strövområde för medborgarna. Djurparken har närmare 500 djur av 80 arter som visas på väl tilltagna områden och i en miljö som stimulerar till naturliga beteenden. År 1962 startade Sigvard Berggren tillsammans med förutseende kommunalmän Borås Djurpark. Parken säger sig helst jobba med naturens eget material och vill undvika stål och betong där det så är möjligt.

Djurparken är en stor turistattraktion, inte minst för barnfamiljer, och en viktig del av den lokala besöksnäringen.

Bevarandearbetet av hotade arter sker inom nationella och internationella avelsprogram. Sedan många år deltar Borås Djurpark i detta. Svenska Djurparksföreningen (SDF) bedriver elva projekt av hotade arter: varg, björn, östersjögråsäl, skogsren, järv, lo, fjällräv, utter, vitstork, visent och myskoxe samt gruppen nordiska ugglor. Borås Djurpark deltar i de fem förstnämnda projekten. Inom den europeiska djurparksföreningen (EAZA) samordnas avelsprogrammen av European Endangered Species Programme (EEP), ca 130 arter omfattas av programmet. Borås Djurpark deltar i nio av dessa avelsprogram.

Djurparker representerar alltså rekreation, näringsverksamhet och miljöarbete i form av bevarande av hotade arter.

Avser statsrådet att på något särskilt sätt uppmärksamma djurparkerna i Sverige och den betydelse de har för besöksnäringen?