den 15 maj

Fråga

2006/07:1169 Brandklassning av bostäder vid fastighetsbildning

av Andreas Norlén (m)

till statsrådet Mats Odell (kd)

I Mjölby kommun bildades för drygt tio år sedan tre bostadsrättsföreningar och de aktuella bostäderna byggdes med kommunal borgen (s och v röstade för borgen, övriga emot). Kommunen tvingades infria borgensåtagandet, som låg ca 30 miljoner kronor över det uppskattade marknadsvärdet. Bostadsbolaget i Mjölby AB, som ägs av Mjölby kommun, fick ägardirektiv att köpa beståndet för ca 15 miljoner kronor över marknadsvärdet. I och med att Bostadsbolaget i Mjölby AB fick äganderätten övergick upplåtelseformen för samtliga till hyresrätt, men i ägardirektivet ingick att de före detta bostadsrätterna skulle säljas tillbaka till i första hand de boende.

I område tre, som utgör en enda fastighet, är husen byggda i sammanhängande enheter, radhus. Sadeltaken täcker ett antal hus i rad. Den lägenhetsskiljande delen har brandklass B 30. Denna är, eller var i alla fall vid byggnadstillfället, godkänd för lägenheter i bostadsrätt och hyresrätt. För att godkänna en delning av området så att varje radhus blir en egen fastighet, kräver brandmyndigheten att den fastighetsskiljande delen ska ha brandklass B 60. Genom att husen är så sammanhängande, blir det stora kostnader om man ska bygga på den lägenhetsskiljande ytan från golv upp till yttertaket för att uppnå brandklass B 60.

Det förefaller märkligt att en brandklassning, som är godkänd för den ena upplåtelseformen, inte kan godtas för en annan upplåtelseform. Regelverket borde ses över eller en dispensmöjlighet införas.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att det ska bli möjligt att utan ombyggnation, till följd av brandklassning, ändra en bostads upplåtelseform från hyresrätt till äganderätt?