den 11 maj

Fråga

2006/07:1160 Lönebidragen

av Christer Adelsbo (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Sociala företag får olika budskap när det gäller lönebidrag beroende på vilket arbetsförmedlingskontor den anställde tillhör. Det varierar över landet men också inom olika kommuner. På vissa kontor finns det inga pengar kvar och det går inte att få lönebidrag, på andra går det ej att kombinera med anordnarbidrag och på ytterligare andra går det bara att få 60 procent i lönebidrag medan det på andra kan uppgå till 80 procent.

Även när det gäller lönebidrag i form av trygghetsanställning och utvecklingsanställning är det olika besked beroende på kontor. Det ger ett godtyckligt intryck och för de sociala företagens anställda känns det otryggt och omöjliggör långsiktig planering. Det är också oklart hur medicinskt handikapp kommer att betraktas framöver, och om det kommer att vara möjligt för dessa att få lönebidrag. Enligt regeringen ska det satsas på de människor som står längst från arbetsmarknaden och då måste det bli fler lönebidrag och inte färre.

I den grupp som står längst från arbetsmarkanden är det många som aldrig haft något arbete. Denna grupp har mycket svårt att få en anställning men med lönebidrag som anställningsstöd är det möjligt.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka antalet lönebidrag och därmed vidga arbetsmarknaden för grupper som i dag står utanför arbetsmarknaden?