den 13 april

Fråga

2006/07:1043 Samhällets samlade resurser för långväga ambulanstransport

av Nina Larsson (fp)

till försvarsminister Mikael Odenberg (m)

Tsunamin i Sydostasien och förra sommarens krig i Libanon var två tillfällen då det civila projektet Svenska nationella ambulansflyget (SNAM) medverkade till att med flygtransporter evakuera svenskar. SNAM påbörjades 2001 som en resurs för det svenska totalförsvaret att användas både i Sverige och utomlands. SNAM bygger på att två vanliga passagerarflygplan av typen Boeing 737-800 tas ur trafik och snabbt konverteras till ambulansflygplan.

Även Försvarsmaktens åtta transportflygplan av typen Hercules används för civila ambulanstransporter. Ofta är det nyfödda barn från något av de nordiska grannländerna som ska till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

Den mest kostnadskrävande komponenten i SNAM-utrustningen är dess intensivvårdsbår. Försvarsmakten har dock valt ett annat bårsystem vilket leder till ur medicinsk synpunkt mycket olyckliga omflyttningar av patienter om SNAM används i kombination med Försvarsmaktens resurser för långväga ambulanstransporter.

Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att förbättra samordningen mellan civila och militära myndigheter vid utvecklingen och planerandet av de enskilda komponenter, som tillsammans bildar det svenska samhällets samlade resurser för långväga ambulanstransport?