den 13 april

Fråga

2006/07:1023 Moms på ljudböcker

av Gunilla Carlsson i Hisings Backa (s)

till finansminister Anders Borg (m)

För att stimulera till ökat läsande och bokköp sänktes momsen på böcker och tidskrifter från 25 till 6 procent år 2002. Även ljudböcker omfattades av sänkningen. Den sänkta momsen har fått många goda följder. Bokpriserna har sjunkit och har troligen aldrig varit lägre än nu. Antalet ljudbokstitlar har ökat och likaså försäljningen av desamma. Ljudboken är oerhört väsentlig för synskadade och blinda och det är därför naturligt att momssatsen är densamma som för tryckta böcker. Talboken bidrar också till att både bredda läsning till grupper som tidigare inte läst och underlätta för människor som av olika skäl har svårt att tillgodogöra sig böcker i tryckt format, inte minst dyslektiker.

Låga priser på böcker är en viktig faktor för att stimulera människor att läsa. Att människor kan ta del av litteratur är betydelsefullt i ett demokratiskt samhälle. Det är därför oroande att EU-kommissionen nyligen kom med en formell begäran till Sverige att ändra sina regler avseende den reducerade momsen för ljudböcker. Enligt kommissionen finns det ingen rättslig grund för att tillämpa en reducerad skatt.

En högre moms på ljudböcker än på tryckta böcker skulle medföra en diskriminerande prisskillnad, som skulle drabba funktionshindrade som är beroende av att ta del av litteratur och information i annan form än i tryckta medier. Det borde vara möjligt att ha lägre momssats på utrustning som är avsedd att lindra funktionshinder. Jag menar att det är rimligt att ha den lägre momssatsen även på ljudböcker. Mot bakgrund av ovanstående undrar jag:

Kommer finansministern att verka för att tryckta böcker och ljudböcker ska ha samma momssats?