den 5 april

Fråga

2006/07:1000 Tbc-situationen i Sverige

av Lennart Sacrédeus (kd)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Från att ha varit i princip utrotad i Sverige har tbc åter etablerat sig här. Dessvärre gäller det nu även multiresistent tuberkulos och extremt läkemedelsresistent tuberkulos. Den förra är resistent mot de två viktigaste tuberkulosläkemedlen och den senare är än mer resistent och i värsta fall omöjlig att behandla. Smittskyddsexperter efterlyser nu krafttag mot situationen, som inte minst är allvarlig i ett internationellt perspektiv.

Under 2006 rapporterade 498 fall av tbc i Sverige. Majoriteten av tbc-patienterna hörde hemma i storstadslandstingen, och av de drabbade var 72 procent utrikesfödda patienter, varav 154 hade sitt ursprung i Afrika och 118 i Asien. Av de drabbade var 10,9 procent resistenta mot minst ett läkemedel och multiresistens identifierades hos tre patienter i Sverige, alla utrikesfödda. Nyförlösta kvinnor och nyfödda barn är särskilt mottagliga för smitta, och barn som vistas på förskola tycks också vara särskilt utsatta i Sverige.

För att komma till rätta med den allt allvarligare situationen är det viktigt att särskilt utsatta grupper, såsom gravida kvinnor, förskolebarn, nya asylsökande och invandrare ges särskild uppmärksamhet. Det kan till exempel ske genom hälsoundersökningar inom mödravården, av vissa personalgrupper samt vid ankomsten till Sverige. Dessvärre har även de vacciner som finns i dag en begränsad skyddsverkan. Även om forskare har tagit fram nya vacciner har de ännu inte testats på människa i brist på pengar. Den svenska situationen måste även sättas i relation till den internationella situationen, där tbc är ett verkligt hot. Såväl vaccinations- som behandlingsmöjligheterna måste förbättras.

Vad ämnar statsrådet vidta för åtgärder för att komma till rätta med den förvärrade situationen kring tbc i Sverige?