den 24 november

Interpellation

2006/07:98 Avdelningen för arbetsmiljökemi i Hässleholm

av Anders Karlsson (s)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

Avdelningen för Arbetsmiljökemi (AMK) är en forskningsenhet vid institutionen för analytisk kemi vid Stockholms universitet. Sedan hösten 2000 bedrivs verksamheten i ett nybyggt laboratorium i Hässleholm. Forskargruppen har mött stora framgångar och har mångårig erfarenhet av forskning inom analytisk kemi och arbetsmiljö. Forskningen har resulterat i nio doktors- och fyra licentiatavhandlingar. I dag utförs forskningsarbetet i samarbete med medicinare, toxikologer, kemister, aerosolfysiker och specialister inom industrin, både i och utanför Sverige.

AMK:s mål är att forska och sprida kunskap kring risker med giftiga kemiska ämnen med användning i arbetslivet och inom industrin. Enheten utgör en nationell resurs rörande kemikalier inom arbetslivet och tar fram nödvändigt underlag för myndigheter i och utanför Sverige. Därutöver ska den utgöra en regional resurs för att medverka till att arbetsplatsundersökningar och arbetsskadeutredningar förbättras och att ett objektivt underlag tas fram. AMK:s arbete befinner sig i framkanten av forskningslinjen och har kommit att bli mycket viktigt för att ständigt förbättra arbetsmiljön på arbetsplatserna.

Under lång tid har AMK arbetat intensivt för att långsiktigt trygga den angelägna forskning som bedrivs i Hässleholm. Efter ett antal år med ekonomisk ovisshet fick verksamheten vid AMK från och med innevarande år en stabil och långsiktig lösning. I budgetpropositionen för 2006 tilldelades de 3,35 miljoner kronor per år vilket långsiktigt utökades till 6,7 miljoner kronor per år. Såväl oppositionens partier som regeringspartierna har röstat för utbildningsutskottets respektive arbetsmarknadsutskottets förslag till anslagsnivå när frågan om AMK vid Stockholms universitet varit uppe för beslut i riksdagen.

Det faktum att ekonomin utökats och stabiliserats har möjliggjort att det i dag finns flera mycket väl meriterade forskare knutna till forskningsenheten. Utländska forskare med hög utbildningsnivå har också visat intresse för att komma till Hässleholm och arbeta. I dag finns en stor potential för en fortsatt positiv utveckling av verksamheten på AMK.

Denna goda utveckling vill den borgerliga regeringen nu bryta. I höstens budgetproposition saknas helt de extraanslag till AMK som fanns med i tilläggsbudgeten i våras vilket innebär mycket negativa konsekvenser för forskningen kring arbetsmiljöfrågor i Hässleholm. Risken för nedläggning är akut om inte regeringen vidtar åtgärder.

Jag ser regeringens agerande angående avdelningen för arbetsmiljökemi i Hässleholm som mycket oroande. Min fråga till utbildningsministern är:

Avser statsrådet att verka för att säkerställa den långsiktiga och ur arbetsmiljösynpunkt så viktiga forskningen vid avdelningen för arbetsmiljökemi i Hässleholm?