den 30 maj

Interpellation

2006/07:612 Konsekvensanalyser inför utförsäljningar av statliga bolag

av Thomas Östros (s)

till statsrådet Mats Odell (kd)

Riksrevisionen har granskat om regeringen för vart och ett av de sex bolag som regeringen avser att sälja genomfört den genomgång av argument för och emot statligt ägarengagemang som aviserades i budgetpropositionen för 2007. Granskningen har även avsett om regeringen har berett propositionen 2006/07:57, såvitt avser denna genomgång, på ett tillfredsställande sätt och om beredningen dokumenterats.

Riksrevisionens bedömning är att beredningen av ärendet inte uppfyller regeringsformens beredningskrav, bland annat eftersom regeringen inte inhämtat synpunkter från myndigheter med expertkunskap och ingen genomgång av argument för och emot en försäljning av Telia Sonera, OMX, Nordea, SBAB, Vasakronan och Vin & Sprit har gjorts.

Detta trots att försäljning av bolag även enligt regeringen själv kan ha betydelse för konkurrensen, sysselsättningen, bolagens samhällsuppdrag och andra nationella intressen. Riksrevisionen konstaterar också att den begränsade analys som regeringen har gjort inte har baserats på områdeskunskap från exempelvis myndigheter och att den inte har omfattat relevanta områden för respektive bolag och de marknader de verkar på. Riksrevisionens bedömning är att det underlag som regeringen har tagit fram inför riksdagens beslut därmed inte är ett tillräckligt heltäckande underlag för bedömningen av förutsättningar för försäljning.

Anmärkningsvärt är också att regeringen under Riksrevisionens granskning hänvisade till argumentation i partidokument från valrörelsen för att visa att den i budgetpropositionen aviserade granskningen av de sex utförsäljningsaktuella företagen redan skett. Näringsminister Maud Olofsson och finansmarknadsminister Mats Odell verifierade också inför Riksrevisionen att regeringen inte gjort någon förnyad genomgång av de sex utförsäljningsaktuella företagen sedan regeringsskiftet hösten 2006. Dock nämns utförsäljningarna över huvud taget inte i de fyra borgerliga partiernas gemensamma valmanifest, och även i övriga gemensamma dokument nämns utförsäljningarna mycket sparsamt. Med anledning av det anförda är mina frågor till statsrådet följande:

På vilka faktaunderlag och konsekvensanalyser bygger statsrådets bedömning att utförsäljningen av de statliga företagen kommer att leda till en positiv sysselsättningsutveckling i de företag och branscher som berörs?

På vilka faktaunderlag och konsekvensanalyser bygger statsrådets bedömning att utförsäljningen av Telia Sonera inte kommer att leda till försämrad konkurrens på bredbands- och telefonimarknaderna i Sverige?

På vilka faktaunderlag och konsekvensanalyser bygger statsrådets bedömning att utförsäljningen av SBAB inte kommer att påverka konkurrensen på bolånemarknaden?

På vilka faktaunderlag och konsekvensanalyser bygger statsrådets bedömning att utförsäljningen av Nordea inte kommer att påverka Finansplats Stockholm negativt?