den 29 maj

Interpellation

2006/07:587 EG-rättens stöd till fackföreningsrörelsens kamp mot diskriminering av utländsk arbetskraft

av Patrik Björck (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Det så kallade Vaxholmsmålet, också ibland kallat Lavalmålet, har sedan Byggnads konflikt med ett lettiskt bolag hösten 2004 varit i centrum för diskussionen om den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Beroende på hur man ser på den svenska modellen och hur man bedömer maktbalansen på arbetsmarknaden har olika debattörer sett fram mot ett avgörande med skilda förväntningar.

Enligt generaladvokat Mengozzi får fackföreningar vidta stridsåtgärder för att förmå ett företag från en annan medlemsstat inom EU att tillämpa lönenivån i ett kollektivavtal.

Det är mycket positivt att generaladvokaten anser att rätten att vidta fackliga stridsåtgärder är en grundläggande rättighet och att det svenska systemet med bland annat lex Britannia är förenligt med EG-rätten. Det är också positivt att utstationeringsdirektivet anses vara korrekt implementerat i Sverige.

För dem som ställer sig bakom den svenska arbetsmarknadsmodellen är dessa nyheter mycket goda, medan det är dåliga nyheter för dem som vill rasera den svenska modellen. Bland dem som beklagar generaladvokatens yttrande finns ett antal borgerliga riksdagsledamöter. Den borgerliga regeringen har emellertid förbigått yttrandet med tystnad.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsministern följande:

Varför har arbetsmarknadsministern och den borgerliga regeringen inte uttalat sin uppfattning i denna fråga?

Vad är arbetsmarknadsministerns uppfattning vad gäller den borgerliga splittringen i synen på den svenska arbetsmarknadsmodellen, och föranleder situationen några åtgärder från ministerns sida?

Vad anser arbetsmarknadsministern om generaladvokatens yttrande, och vilka åtgärder avser han att vidta med anledning av detta?