den 24 maj

Interpellation

2006/07:576 En parlamentarisk utredning om obligatorisk a-kassa

av Ulf Holm (mp)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Regeringen har aviserat avsikten att införa en obligatorisk a-kassa den 1 juli 2008. Från Regeringskansliet har det meddelats att regeringen har för avsikt att utse en särskild utredare som på denna korta tid ska utreda hur regelverket ska se ut.

Det är uppenbart att det är mycket som behöver utredas för att genomföra en reform som denna, till exempel vem som ska ansvara för systemet.

Bakgrunden till förslaget om en obligatorisk a-kassa är att a-kassorna tappar mängder av medlemmar. Sedan årsskiftet är minskningen ca 210 000 personer enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. Raset beror förstås på de kraftigt höjda egenavgifterna som resulterat i att personer både aktivt gått ur eller straffat ut sig ur a-kassorna och på de ändrade kvalifikationsreglerna som den nya moderatledda regeringen infört.

Effekten av denna situation är att över 700 000 personer i dag inte är med i a-kassan och därmed inte har någon försäkring om de blir arbetslösa. Detta är inte bra.

Frågan om obligatorisk a-kassa är en mycket stor fråga som om den genomförs radikalt förändrar principer i vårt lands ekonomiska trygghetssystem. Det är ett systemskifte som också kan innebära att de anställdas fackliga organisationer får en helt annan roll som intresseorganisationer kring problematiken arbetslöshet.

Under förra mandatperioden krävde ofta de borgerliga partierna att utredningar skulle vara parlamentariska. Motivet för detta var inte minst att medverka till att eventuella beslut skulle hålla oavsett vilken politisk majoritet som finns i riksdagen. Tillsammans med Miljöpartiet drev de fyra borgerliga partierna igenom parlamentariska utredningar om allt från arbetskraftsinvandring till företagares rätt till a-kassa.

Miljöpartiet anser att utredningen om en obligatorisk a-kassa ska vara en bred parlamentarisk utredning. Vi tror att detta ökar förutsättningarna för att få frågan ordentligt belyst och skapa ett system som kan hålla för framtiden, oavsett riksdagsmajoritet. Det är också viktigt att fackföreningarna får vara med i utredningsarbetet för att kunna komma med konkreta konstruktiva bidrag som kan resultera i lösningar som finner brett stöd bland löntagarna.

Beskedet från arbetsmarknadsministern har hittills varit att det ska vara en särskild utredare, absolut ingen parlamentarisk utredning. Min förhoppning är att arbetsmarknadsministern ska ändra uppfattning och därmed ta initiativ till en parlamentarisk utredning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga:

1. Kommer arbetsmarknadsministern att ta initiativ för att tillsätta en parlamentarisk utredning gällande en obligatorisk a-kassa?

2. Vilka initiativ kommer arbetsmarknadsministern att ta för att i en utredning också medverka till att arbetsmarknadens parter ges insyn?

3. Kommer arbetsmarknadsministern att i direktiven till utredningen om en obligatorisk a-kassa också ta med en prövning av vad de skärpta kraven på medlemsvillkor och studerandevillkor inneburit?