den 16 maj

Interpellation

2006/07:537 Ett mångkulturellt samhälle i balans

av Siv Holma (v)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

I vårpropositionen har kulturministern utlovat 10 miljoner årligen från 2008 som satsning på etnisk och kulturell mångfald. Det kan vara något att börja med. Det allmänna anslaget till de nationella minoriteternas kultur, det som fördelas av Kulturrådet, är i starkt behov av höjning.

Efter ett flerårigt utredande beslutade riksdagen år 1999 att Sverige skulle ratificera Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan om landsdels- och minoritetsspråk. Beslutet innebar ett erkännande av Sveriges nationella minoriteter och deras språk och att minoritetsspråken ges stöd för att hållas levande. Riksdagen antog också regeringens förslag till lagar om rätt att använda samiska, finska och meänkieli (tornedalsfinska) hos förvaltningsdomstolar och myndigheter inom vissa bestämda förvaltningsområden. I februari år 2000 ratificerade Sverige de två Europarådskonventionerna. I en diger rapport har dessutom konstitutionsutskottet (under ledning av moderaten Göran Lennmarker) år 2005 presenterat en uppföljning av riksdagens beslut.

På kultursidan har allt detta utredande resulterat i ett anslag om 8 miljoner kronor för samtliga nationella minoriteter gemensamt i kulturutskottets budget under utskottsområde 17. Vänsterpartiet har hela tiden hävdat att detta är en helt otillräcklig summa om man verkligen ska nå upp till den nivå som ratificeringen av konventionerna förutsätter.

Den 21 maj är det meningen att man ska fira FN:s världsdag för kulturell mångfald. Det handlar då givetvis inte enbart om våra nationella minoriteter utan också om det mångkulturella samhället som helhet med de drygt hundra invandrarspråken och deras talare som också de har rätt till eget språk och kultur. Att hitta en politik för balans i vårt mångkulturella samhälle är en nödvändighet, om detta samhälle ska stå något så när stabilt framöver, och framför allt är det interkulturella utbytet en fantastisk tillgång. Det måste få kosta en del pengar, det handlar faktiskt om ett så kallat paradigmskifte. Det vore ett lämpligt tillfälle just nu när den svenska ekonomin går så bra.

Från Vänsterpartiets sida har vi fört fram den idé som väcktes i Norr- och Västerbotten för några år sedan, nämligen ett filmcentrum för samisk och tornedalsk film: Film i Sameland och Tornedalen (FIST). Det vore en passande present till ett par av våra nationella minoriteter på världsdagen för kulturell mångfald, kulturministern! Det är pengar som mycket väl kan läggas utanför filmavtalet.

Vi kan jämföra den svenska kulturpolitiken på det här området med den norska, som kulturministern annars gärna hänvisar till. Den 23 mars publicerade det norska kulturdepartementet en ny filmutredning. Där finns ett avsnitt om samisk film och departementet sammanfattar: Den norska filmpolitiken ska bidra till att bevara och vidareutveckla den samiska kulturen. Det nya filminstitutet ska också förmedla och utveckla samisk film. Insatser för barn och unga ska vara en integrerad del av utvecklingen av den samiska filmen.

Det norska kulturdepartementet vill upprätta ett internationellt samiskt filmcenter. Nordnorsk filmcenter ställer sig, liksom övriga citerade remissinstanser, i sitt remissvar positivt till sin regerings förslag. Det nordnorska centret har ett särskilt ansvar för samisk film – det ska bland annat producera minst en samisk film per år – och har även funktionen att tillvarata den kvänska minoritetens (motsvarigheten till våra tornedalingar) behov.

Jag vill nu fråga kulturministern:

1. Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att skapa ett mer adekvat ekonomiskt utrymme för att främja de nationella minoriteternas språk och kultur i enlighet med de åtaganden som gjorts när minoritetsspråkskonventionerna ratificerades?

2. Vilka åtgärder kommer ministern att föreslå med anledning av erfarenheterna från mångkulturåret 2006?

3. Är ministern beredd att vidta åtgärder för att avsätta medel för ett samisk-tornedalskt filmcenter?

4. Är ministern beredd att vidta åtgärder för att Sverige ska kunna delta i det norska projektet för ett internationellt samiskt filmcenter?