den 24 april

Interpellation

2006/07:485 Konjunkturpolitik

av Bosse Ringholm (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Enligt regeringens vårbudget föreslås nya utgifter och skattesänkningar för 13 miljarder kronor som inte motsvaras av intäkter eller kostnadsbesparingar.

Detta förfaringssätt strider mot vad både statsministern och finansministern uttalat i tidigare sammanhang där båda velat framstå som ansvarsfulla och tagit avstånd från den tidigare moderata politiken som innebar just stora ofinansierade reformer.

Sveriges ekonomi går som bekant på högvarv just nu, inte minst som ett resultat av tidigare års ansvarsfulla och framgångsrika ekonomiska politik. Enligt all ekonomisk teori – och finansministern brukar ofta hänvisa till den ekonomiska forskningen – bör finanspolitiken i detta läge vara återhållsam för att inte medverka till obalanser i ekonomin.

Men regeringen och finansministern gör tvärtom! Finanspolitiken är extremt expansiv och riskerar därmed att bidra till överhettning i ekonomin och inte minst snabba räntehöjningar. Det senare bekräftar också regeringen i sin egen prognos i vårbudgeten.

Jag vill därför fråga finansministern:

1. Varför har regeringen övergivit principen om att alla ökade utgifter och sänkta skatter inte längre ska finansieras?

2. Vilken ekonomisk forskning – och vilka forskare – lutar regeringen sig emot när den i brinnande högkonjunktur bedriver en extremt expansiv finanspolitik?