den 3 april

Interpellation

2006/07:465 Nuclear Suppliers Group

av Veronica Palm (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

USA och Indien har ingått en överenskommelse om att överföra kärnenergiteknik trots att Indien inte är med i NPT. För att kunna börja exportera behöver kongressen ändra den amerikanska lagstiftningen. Men också de 45 länderna i Nuclear Suppliers Group, NSG, måste enhälligt besluta om att göra undantag.

Som det ser ut i dag planerar amerikanerna att genomföra beslutet om detta undantag vid NSG:s möte i april. Sverige är medlem i NSG och har således möjlighet att förhindra en erosion av icke-spridningsregimen.

Utrikesminister Carl Bildt uttalade sig i oktober om det internationella samfundets inställning till spridningen av kärnteknik. ”I det internationella fördragsverket finns mycket hårda spärrar gentemot militär användning av kärnteknik, men en generös och understödjande inställning till den fredliga användningen av kärnteknik”, sade Bildt enligt TT den 9 oktober.

Detta är inte korrekt. Ända sedan 1995 när uppföljningskonferensen av NPT hölls har beslutet varit klart: att inte erbjuda icke-NPT-medlemmar kärnenergiteknik. Nuclear Suppliers Group (NSG) har satt upp gemensamma regler som också omöjliggör export av denna teknik till icke-NPT-medlemmar.

Det är oroande att utrikesminister Bildt verkar tro att internationella avtal vill underlätta överföringen av kärnenergiteknik. Sverige har en lång tradition av principfasthet i nedrustningsfrågor och jag förutsätter att regeringens agerande under NSG-mötet i april går i den linjen.

Den oberoende internationella kommissionen om massförstörelsevapen som leddes av Hans Blix lämnade en mängd rekommendationer till det internationella samfundet för att stärka kampen mot spridningen av massförstörelsevapen. Den första (!) rekommendationen handlar om att alla medlemmar i NPT bör återgå till de åtaganden som avtalet byggde på när det skapades – och som befästes 1995.

I riksdagens utrikespolitiska debatt den 14 februari sade utrikesministern att den amerikansk-indiska överenskommelsen är en väg att få med Indien åtminstone lite grann i icke-spridningsarbetet. Jag är övertygad om att det tvärtom försvagar NPT. Varför skulle nya länder vara intresserade av att ingå i NPT-avtalet om man kan få del av fördelarna trots att man inte skriver på?

Däremot kan det kanske finnas andra skäl som gör att regeringen bedömer helhetsbilden på ett sätt som gör att man vill godkänna överenskommelsen. Men låt oss då diskutera saken. Att medverka till ytterligare försvagning av icke-spridningsregimen är inte försvarligt. Om Carl Bildt ändå vill erbjuda Indien undantag måste det ske i en öppen debatt och inte smygas igenom på NSG-mötet.

Jag vill därför fråga Carl Bildt:

Vilka åtgärder tänker utrikesministern vidta för att Sveriges hållning under NSG-mötet ska följa den svenska traditionen av arbete för nedrustning och för att upprätthålla NTP-avtalet?