den 2 april

Interpellation

2006/07:461 Departementstjänstemännens roll i utförsäljningen av statliga företag

av Kent Persson (v)

till statsrådet Mats Odell (kd)

En rad statliga tjänstemän tjänar hundratusentals kronor om året utöver sin vanliga lön genom att sitta i statens bolagsstyrelser. Dessa uppdrag är en del i deras ordinarie arbetsuppgifter och sker på arbetstid. Riksrevisionen har riktat hård kritik mot tjänstemännens dubbla roller och sidoinkomster och krävt att utnämningsprocessen görs om. Även statsministern, näringsministern och flertal andra inom alliansen har före valet kritiserat detta förhållande. Sålunda skriver Per Bill (m) med flera i en motion från oktober 2005:

”Risken för jäv och dubbla lojaliteter med det nuvarande systemet beskrivs enligt följande (av Riksrevisionen):

’I och med att bolaget lyder under aktiebolagslagens regelverk, så är bolagsförvaltaren i egenskap av styrelseledamot, även syssloman enligt denna lag. Frågan kan uppstå hos vilken uppdragsgivare den primära lojaliteten ligger när departementets och bolagets intresse inte sammanfaller. Därmed skulle tvivel på opartiskhet kunna uppkomma. Bolagsförvaltaren får såväl styrelsearvode från bolaget som lön från Regeringskansliet. Arvodena varierar i dessa fall mellan 100 000 till 175 000 kronor per år.’

Detta är en fullständigt orimlig ordning som måste upphöra för trovärdigheten för såväl departement som de berörda bolagen. Detta bör ges regeringen tillkänna.”

Det är därför väldigt förvånande att regeringen inte vidtagit åtgärder för att stoppa detta förhållande. Än mer förvånande är att näringsministern dubblar styrelsearvodena i Vin & Sprit med motiveringen att den kommande utförsäljningen kräver extra arbete.

Arbetet med att sälja ut de statliga bolagen ska enligt DI ske inom en arbetsgrupp på åtta personer under ledning av den förre Carnegiechefen Karin Forseke. Gruppen ska analysera och administrera den planerade utförsäljningen av de statliga innehaven i sex bolag: Vasakronan, Vin & Sprit, Telia Sonera, Nordea och OMX. Gruppen kommer att sortera under såväl Närings- som Finansdepartementet med finansmarknadsminister Mats Odell som huvudansvarig.

Varje bolag kommer att hanteras av två tjänstemän där en agerar förvaltare och den andre analytiker. Flera av dessa får hand om flera än ett statligt innehav och flera sitter i styrelsen för de bolag som ska utredas. Jag tror att den starkt kritiserade utförsäljningspolitiken nu sätts att administreras av vanliga tjänstemän med dubbla lönelojaliteter.

Mina frågor till ministern är:

1. Avser ministern att vidta åtgärder så att departementstjänstemän inte får styrelsearvoden inom ramen för ordinarie arbete?

2. Kommer ministern att vidta förändringar av utförsäljningsorganisationen mot bakgrund av att Malin Björkmo slutar sin anställning eller i den arbetsgrupp som planeras, bestående av Karin Forseke och ett antal departementstjänstemän, för att tillgodose kraven på hög kvalitet i utredningsarbetet och analyserna, samt undvika dubbla lojaliteter?