den 23 mars

Interpellation

2006/07:435 Föräldraledighet och lägre a-kassa

av Jasenko Omanovic (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Regeringen har genomfört omfattande förändringar i arbetslöshetsförsäkringen som får konsekvenser för löntagarna på olika sätt. Dels genom sänkta ersättningsnivåer, dels genom hårdare villkor för att få ersättning, men även genom att ändra beräkningsgrunderna för a-kassan.

Alla effekterna är svåra att förutse. Stora grupper löper dock risk att förlora sin inkomsttrygghet i situationer som de inte kan förutse eller påverka.

En grupp som inte hittills uppmärksammats så mycket är småbarnsföräldrar som före sin arbetslöshet varit föräldralediga eller varit hemma och vårdat sjuka barn. När regeringen låter frånvaro på grund av barn och föräldrapenning slå igenom kraftigt i ersättningen från a-kassan kan det för många bli ett avsevärt ekonomiskt bortfall.

Med regeringens beräkningsregler behöver barnen inte vara särskilt mycket sjuka för att a-kasseersättningen för heltidsanställda föräldrar ska sjunka ordentligt. Vi socialdemokrater tycker att det är viktigt att man som medborgare känner till konsekvenserna av sina val. Men dessa förändringar är av sådant slag att de fordrar ganska gedigna kunskaper i regelverket för att människor ska känna till dem. Sjukdom är dessutom inget man väljer. Alla barn blir sjuka och då är det normala att man som förälder vårdar sitt sjuka barn. Något annat alternativ finns oftast inte.

Jag vill fråga arbetsmarknadsministern:

Vad har statsrådet vidtagit för åtgärder för att analysera de sammantagna effekterna av att ändra beräkningen av inkomst och arbetstid i a-kassan till en snittberäkning under en tolvmånadersperiod?

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra att de nya a-kassereglerna blir en fälla för föräldrar såväl ur ett ekonomiskt perspektiv som ur ett jämställdhetsperspektiv och ett arbetsmarknadsperspektiv?