den 21 mars

Interpellation

2006/07:428 Politik för social ekonomi

av Stefan Wikén (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Det finns ett stort intresse för vilken syn regeringen har på den sociala ekonomins roll och ställning samt på vilket sätt detta ska få genomslag i politiken.

Social ekonomisk verksamhet är alltid lokal, utgår från människors engagemang, växer fram ur behov eller för att lösa ett problem. Social ekonomi växer i dag i hela Europ, engagerar många människor och ger arbetstillfällen. Social ekonomi uppkommer där tillit och gemensamt ansvar kännetecknar den lokala miljön, samtidigt som den förstärker och utvecklar människors tillit och ansvar.

Den delaktighet som finns i den sociala ekonomins verksamheter sätter människor i fokus och nya samverkanslösningar uppkommer. Med ökat ansvar, ökad delaktighet och ökad egenmakt tillåts människor att växa. Detta skapar i sin tur positiva trender som är en förutsättning för att lokal utveckling ska vara möjlig. Där den sociala ekonomin bejakas är den i dag en stark kraft för att finna nya utvecklingsvägar, med otraditionella metoder, något som i dag är ett måste i till exempel landsbygder och områden som är glest befolkade.

Människors självorganisering stimulerar sociala relationer och solidariteten i dess innersta betydelse – ömsesidigt ansvar. Det leder till och ger verktyg för mänsklig växt i kunskap, erfarenhet och självtillit. Relationer mellan människor utvecklas positivt i demokratiska och jämlika strukturer. Andra värden som främjas är till exempel helhetssyn och brett ansvar, miljöhänsyn och mänsklig hänsyn, där demokratin är det sammanhållande kittet.

Tillit och goda sociala relationer skapar trygghet och känsla av social samhörighet. Genom att tryggheten är skapad kan människor växa och öppna för nya synsätt och våga pröva nya områden. Jag anser att social ekonomi är en förutsättning för att kunna agera i en alltmer globaliserad omgivning. Det behövs därför en medveten politik som gynnar utvecklingen av den sociala ekonomin.

Mina frågor till statsrådet är därför:

-      Avser statsrådet att verka för en medveten politik som gynnar utvecklingen av den sociala ekonomin och som utgår från aktörernas karaktär och funktion?

-      Avser statsrådet att ta några initiativ som stärker och utvecklar förutsättningarna för den sociala ekonomins aktörer?