den 20 mars

Interpellation

2006/07:426 Strategiska möjligheter för att minska klimatpåverkan och andra miljöskador inom försvaret

av Eva Selin Lindgren (c)

till försvarsminister Mikael Odenberg (m)

Miljöhot i form av klimatförändringar uppfattas i dag som ett minst lika stort hot mot samhället som hotet från krig och terrorism. Samtliga samhällssektorer måste bidra – så också försvaret. Miljöarbetet inom försvarssektorn har varit inriktat mot att följa lagar och krav samt att ta hand om förorenade områden. Försvarsmaktens miljöpolicy härstammar från 1996. I framtidens samhälle måste även försvarssektorn ge sitt bidrag till de långsiktiga miljöproblemens lösning.

Försvarets möjligheter är synnerligen goda. Jämfört med övriga samhällssektorer är försvarssektorn troligen den som har den bästa långsiktiga strategiska planeringsprocessen genom bland annat perspektivplaneringen, materielförsörjningsstrategin och utbildningen av sina framtida ledare. Ju tidigare miljökrav förs in i en planeringscykel desto större blir effekten och desto mindre blir kostnaderna.

Perspektivplaneringens uppgift är att i det längre tidsperspektivet (10–20 år) visa på olika tänkbara utvecklingsvägar för Försvarsmakten i sin helhet. Med detta syfte tas olika försvarsmaktsstrukturer fram – i såväl ett 20- som ett 10-årsperspektiv. Perspektivplaneringen utgör en central del av Försvarsmaktens långsiktiga utvecklingsarbete. Arbetet bygger i hög grad på ett aktivt deltagande av olika enheter inom Försvarsmakten och övriga stödjande myndigheter, vilka bidrar med sina specifika sakkunskaper och underlag. Perspektivplaneringen avrapporterar årligen till regeringen. Perspektivplaneringens tyngdpunkt behovsprövas årligen och varierar därför. På så sätt har regeringen och Försvarsmaktens ledning bättre tillgång till relevant och uppdaterat beslutsunderlag. Detta är av extra stor vikt inför försvarsbeslut och kontrollstationer. Hittills har strategiska miljöbedömningar eller annan form av analyser av miljöpåverkan i stort sett saknats.

Materielförsörjningsstrategin är en gemensam strategi för Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV) som ska inrikta och styra materielförsörjningen. Strategin ska användas i hela materielförsörjningskedjan, vid framtagning av underlag såväl som vid beslutsfattande. Strategin ska användas i hanteringen av enskilda materielsystem, till exempel i målsättningsarbetet och även vid gemensamma, övergripande arbeten. Strategin realiserar den av statsmakterna uttryckta viljan till en förändrad och ur ett livscykelperspektiv mer kostnadseffektiv och säker materielförsörjning utifrån insatsförsvarets uppgifter och behov.

Försvaret har en unik möjlighet att påverka den strategiska utvecklingen genom att utbildningen av försvarets framtida militära och civila ledare sker centralt vid Försvarshögskolan. Genom denna tränas dagens och morgondagens ledare i att hantera krissituationer och säkerhetsproblem i såväl nationellt som internationellt perspektiv. Inom det militära utbildningsprogrammet, omfattande bland annat stabsprogram och chefsprogram, finns under rubriken ”miljö” endast kurser inom arbetsmiljö och systemteknik. För att kunna hantera framtidens miljökrav är det av stor vikt att morgondagens officerare har relevanta kunskaper om försvarets miljöpåverkan och hur negativa effekter av denna kan undvikas.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga försvarsministern:

1. Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att miljö- och klimatdimensionerna förs in i perspektivplaneringen och därmed utgör underlag för utformningen av det framtida försvaret? 

2. Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att miljökrav i ett hållbarhetsperspektiv förs in i materielförsörjningsstrategin med syfte att minska klimatpåverkan från framtidens försvarsmateriel?

3. Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att miljökurser förs in i officersutbildningen och därmed ger försvarets framtida ledare en aktuell kunskapsbas i miljöledning?