den 20 mars

Interpellation

2006/07:423 Skolan under den borgerliga regeringens tid

av Nikos Papadopoulos (s)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

För någon vecka sedan lade Socialdemokraterna fram en rapport om hur den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshus fördelar resurserna till skolan. Kritiken är svidande från alla håll. Bland annat har rektorer och personal på olika sätt protesterat till ansvariga politiker mot konsekvenserna av en borgerlig skolpolitik som innebär uteslutande mindre resurser. Det är helt tvärtemot vad Folkpartiet och de andra borgerliga partierna gick till val på.

Skolminister Jan Björklund och skolborgarrådet Lotta Edholm har sagt att det blir mer pengar till skolan med en borgerlig skolpolitik, men tyvärr visar exemplet i Stockholms stad att det blir tvärtom. För Hökarängsskolan i södra Stockholm som har ett elevantal på 550 innebär den borgerliga resursfördelningen en besparing på närmare 2 000 kronor per elev och termin.

Sammantaget för hela Stockholm handlar det om en reell minskning av resurser på 175,8 miljoner kronor vilket motsvarar 411 lärare i grundskolan.

Lotta Edholm skrev i sitt nyhetsbrev förra året: ”Med Folkpartiet i spetsen kommer det att klubbas en rad förändringar i både Stadshuset och riksdagen som både elever, lärare och föräldrar tjänar på.” Frågan som måste ställas är vilka som är förlorarna snarare än vinnarna. När ska löftet om ”Sveriges bästa skola” till invånarna uppfyllas?

Det mesta som synts till av den borgerliga skolpolitiken är ropet på hårdare tag, fler regler, mer betyg och betyg i ordning och uppförande. I kombination med mindre resurser har jag svårt att se hur detta höjer kvaliteten i skolan. Effekterna av besparingarna riskerar i stället att drabba de elever som behöver mest stöd vilket leder till ökade klyftor och mer oro i skolan.

Mina frågor till statsrådet är:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att säkerställa att skolorna får tillräckliga resurser som regeringen utlovat så att man kan upprätthålla en värdig undervisning?

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att barn som har handikapp, läs- och skrivsvårigheter och barn som invandrat ska få tillräckliga resurser för att klara sin skolgång?