den 13 mars

Interpellation

2006/07:405 Kirurgisk behandling vid whiplashskador

av Ylva Johansson (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Antalet rapporterade svåra skador orsakade av whiplashvåld har ökat markant de senaste 20 åren. Ungefär 10 procent av de drabbade får långvariga och svåra besvär efter skadetillfället. Det har även visat sig svårt att finna rehabiliterande behandling som leder till återgång till medför ett mycket stort, och ibland invalidiserande, lidande för den drabbade samtidigt som det kostar samhället flera miljarder kronor varje år. Många av de drabbade upplever att de behandlingar som erbjuds inom svensk sjukvård inte är tillräckliga. En del av dessa patienter väljer att söka andra behandlingsmetoder utomlands, vanligtvis triggerpunktsoperation eller stabiliserande operation.

Målet måste självklart vara att svensk sjukvård ska kunna ge personer med långvariga besvär och smärtor efter whiplashvåld möjlighet att få den behandling som bedöms ge bästa resultatet utifrån en diagnostiserad skada. Ett av problemen har dock varit det bristande kunskapsläget om de två kirurgiska behandlingsmetoderna.

Mot denna bakgrund gav den socialdemokratiska regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att i samarbete med SBU inventera den vetenskapliga dokumentationen om dessa kirurgiska metoder vid whiplashskada och bedöma behovet av att förbättra det vetenskapliga läget för dessa metoder. Uppdraget omfattade även att utreda förutsättningarna för att genomföra vetenskapliga studier av triggerpunktskirurgi och stabiliserande kirurgi som behandlingsmetoder vid whiplashskador.

Socialstyrelsen redovisade sitt uppdrag för någon månad sedan. Man konstaterar att kunskapsläget är bristfälligt. Detta är allvarligt utifrån patientens rätt till ett kunskapsbaserat och ändamålsenligt omhändertagande.

Socialstyrelsen har bedömt att det i Sverige finns goda förutsättningar för att genomföra vetenskapliga studier av stabiliserande kirurgi vid diagnostiserad instabilitet. Det finns kompetens inom professionen avseende diagnostik, anestesi, kirurgi och omhändertagande med uppföljning och rehabilitering. En korrekt och tillförlitlig diagnos är avgörande för om det är aktuellt med en stabiliseringsoperation. Det finns enligt Socialstyrelsens rapport även förutsättningar att göra studier av triggerpunktskirurgi.

Mot denna bakgrund vill jag fråga socialministern:

Vilka åtgärder planerar statsrådet för att säkerställa att även personer med långvarig smärta orsakad av whiplashvåld ska kunna erbjudas effektiv behandling inom svensk sjukvård?

Avser statsrådet att initiera en sådan vetenskaplig studie av de aktuella kirurgiska metoderna och diagnosmetoderna som föreslås i Socialstyrelsens rapport för att åtgärda det bristande kunskapsläget om dessa metoders effekter?