den 13 mars

Interpellation

2006/07:404 Elevmedverkan i gymnasieskolans lokala styrelser

av Mats Pertoft (mp)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Den borgerliga regeringen har tydligt tillkännagivit att man inte tänker låta försöket med lokala styrelser med elevmajoritet i gymnasieskolor få fortsätta efter det att den nuvarande försöksperioden går ut den 30 juni 2007. Detta är beklagligt eftersom det verkar finnas missförstånd mellan verkligheten och statsrådet angående vilka befogenheter som dessa lokala styrelser har.

Men den grundläggande frågan ute i skolorna är inte enbart ifall eleverna ska vara i majoritet ute i de lokala styrelserna. Det är en viktig markering för elevernas betydelse att de bildar majoriteten i styrelserna, men det är också av stor betydelse att över huvud taget kunna ha med elever i lokala styrelser i gymnasieskolor. Att eleverna tas på allvar i skolorna så till den milda grad att de tillåts sitta med i styrelserna. Att eleverna tillåts delta i arbetet att leda skolan tillsammans med rektor och lärare samt eventuellt andra. Att de tillåts vara delaktiga.

Delaktighet är en av de viktigaste faktorerna när det gäller att öka motivationen. Det gäller såväl i skolan som på arbetsplatser. Ett sätt att öka delaktigheten och över huvud taget få en bild av hur komplex en skola är och vilka svåra beslut som måste fattas är att delta i styrelsearbetet. Den borgerliga regeringen har markerat att ökad måluppfyllelse är mycket viktigt i skolan. Ett mycket konkret sätt att öka måluppfyllelsen är att göra eleverna mer delaktiga i skolans värld – på samma sätt som man inom näringslivet sedan många år tillbaka ökar delaktigheten av de anställda för att nå bättre resultat.

Därför är det viktigt att elever även fortsättningsvis får delta i arbetet med de lokala styrelserna på kommunala gymnasieskolor i Sverige. Inte nödvändigtvis som den gruppen som utgör majoriteten av ledamöterna, men som en viktig del av styrelsen, tillsammans med de andra ledamöterna, för att öka måluppfyllelsen och delaktigheten i skolan.

Eller är det så att statsrådet och den borgerliga regeringen principiellt är emot att elever är delaktiga i sina kommunala gymnasieskolor och sitter som ledamöter i de lokala styrelserna?

Min fråga till statsrådet är:

Avser statsrådet att verka för att tillåta en verksamhet där elever sitter som ledamöter i lokala styrelser till kommunala gymnasieskolor utan att eleverna utgör majoriteten av ledamöterna?