den 13 mars

Interpellation

2006/07:403 Minskade resurser till Stockholms skolor

av Sylvia Lindgren (s)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

Före den 17 september 2006 sade den borgerliga oppositionen – och då inte minst i Stockholm – att om de fick makten skulle skolan tillföras mer resurser, bli bättre och att kraven skulle öka på eleverna – mer ”ordning och reda”.

Nu – fem månader efter valet – har verkligheten kommit i kapp. De flesta skolorna i Stockholm kommer att få mindre pengar än tidigare! Det framgår nu tydligt att det inte blir någon satsning på Stockholms skolor i år; det blir nedskärningar.

Mariaskolan på Södermalm är ett exempel där fördelningen av skolans medel minskar med 3,6 miljoner kronor detta halvår jämfört med tidigare. Det kommer att leda till färre personal och större klasser. Föräldrarna till barnen i skolan trodde säkert på att den 6–7-procentiga höjning av skolpengen som den nya majoriteten i Stadshuset talat om skulle visa sig som en rejäl satsning. Det skulle bli en satsning på personalen, kompetensutveckling, mindre klasser och mer stöd till elever med särskilda behov. Men nu visar det sig att effekterna av den nya ledningen i Stadshusets politik blir tvärtemot. Den politiska retoriken var glasklar, men när den skulle förvandlas i verkligheten till kronor och ören blev det bara fel.

Det finns mycket att ifrågasätta i den borgerliga skolpolitiken. En skola som på ett tidigt stadium vill sortera eleverna, förordar att sätta betyg redan i årskurs ett och införa frånvaron i betygen, visar på ”hårdare tag” gentemot det växande släktet. Lägg därtill minskade resurser på generella besparingskrav till stadsdelarna. Lärarna kommer att få mindre tid för undervisning då de ska ta över arbetsuppgifter som administrativ personal gör i dag. Att skära ned skolornas resurser och minska det lokala inflytandet rimmar illa med de borgerliga vallöftena.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka initiativ tänker statsrådet ta för att skolorna ska tillföras mer resurser?