den 1 november

Interpellation

2006/07:40 Jämställdhet i skolan

av Rossana Dinamarca (v)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

I interpellationsdebatten den 26 oktober sade statsrådet att jämställdhetsarbetet i skolan behöver utvecklas. Som jämställdhetsproblem nämndes att skillnaderna mellan pojkars och flickors studieresultat ökar. Statsrådet konstaterade också att ”flickors och pojkars studieval fortfarande är starkt könsbundna”. Vidare menade statsrådet att för att komma åt sexuella trakasserier och kränkande språkbruk bör man utöka och tydliggöra lärarnas befogenheter.

Sexuella kränkningar ökar; var femte anmälning till Skolverket förra året handlade om kränkningar i vid mening @ inbegripet fysiskt våld, sexuella trakasserier och verbala kränkningar. Skolverket menar att ungdomars ändrade språkbruk i skolan är ett tecken på att ungdomars vardag sexualiseras i allt större utsträckning. Enligt en studie från Arbetslivsinstitutet har var tredje elev i årskurs 8 och andra året på gymnasiet utsatts för någon form av sexuella trakasserier det senaste året; flickor är mer utsatta än pojkar. I de fall pojkar drabbas av sexuella trakasserier är förövaren en kille. Fem av tio flickor och fyra av tio pojkar tycker att sexuella trakasserier är ett problem på deras skola. Nära hälften av alla elever på gymnasiet upplever verbala eller fysiska sexuella övergrepp som ett problem i skolmiljön.

För många unga tjejer är vardagen fylld av rädsla, obehag och en ständig beredskap för trakasserier, närmanden och till och med övergrepp. Rädslan begränsar unga tjejers handlings- och livsutrymme och hindrar dem från att utveckla en grundmurad självkänsla och ett gediget självförtroende. Vi kan konstatera att så länge som tjejer i landets skolor är utsatta för trakasserier måste något göras för att ge dem självförtroendet och styrkan att stå emot. Därför menar vi i Vänsterpartiet att feministiskt självförsvar bör erbjudas på landets skolor.

Feministiskt självförsvar handlar om att skaffa sig kunskap om det sexualiserade våldet, om samarbete mellan flickor och kvinnor samt att skaffa sig handlingsberedskap att försvara sig mentalt, verbalt och fysiskt i en värld där flickor och kvinnor är underordnade och utsatta. Feministiskt självförsvar är grundat av kvinnor, för kvinnor och bygger på att flickor och kvinnor delar erfarenheter och tillsammans utarbetar strategier för att bland annat hantera rädsla.

Jag har förstått att regeringen inte kommer att göra några särskilda satsningar för att stärka unga tjejer på det sätt vi föreslår, men likväl måste regeringen ha idéer om hur man i förskolan, skolan och gymnasiet bör arbeta för att bryta könsrollsmönstren och göra upp med den vardagsrädsla många unga tjejer tvingas att gå med.

Jag vill ställa följande frågor till statsrådet Jan Björklund:

1.   Kommer statsrådet att lägga fram en proposition med utgångspunkt i Jämställdhetsdelegationen för förskolans förslag till förändringar?

2.   Vilka konkreta åtgärder kommer statsrådet att vidta för att bryta könsrollsmönstren i skolan, exempelvis könsstereotypa utbildningsval?

3.   Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska rädslan bland unga tjejer i skolan?

4.   Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra lärares, annan personals och elevers kunskaper om jämställdhet, sexuella trakasserier, genus och könsmaktsordningen?