den 9 mars

Interpellation

2006/07:399 Folkomröstningen om trängselskatt

av Börje Vestlund (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Större delen av stockholmarna gör sina resor med kollektivtrafiken. Varje dag reser över 600 000 personer med SL. Alla som reser dagligen vet att behovet av investeringar och utökningar av trafiken är stort. Investeringarna är också nödvändiga för att få fler att förändra sina resvanor från att ta bilen till att resa kollektivt. Det är också en förutsättning om vi ska klara miljön för stockholmarna. Alla experter är överens om att kringfartsleder inte ensamt löser Stockholms trafiksituation. De nya vägarna kommer att ta flera år att bygga och effekterna på trafiken kommer ännu senare. Därför är det angeläget att göra något nu åt problemen. Det var också detta som var bakgrunden till folkomröstningen om att införa miljöavgifter eller trängselskatt.

Inför folkomröstningen gav alla partier garantier att de skulle följa folkomröstningsresultatet. Resultatet blev att en klar majoritet av stockholmarna sade ja till miljöavgifter eller trängselskatt. Sedan dess har opinionen för införandet ökat kraftigt. Enligt en Skopundersökning som presenterades i tidningen City för någon vecka sedan är 67 procent positiva.

Trots att alla partier var överens om att följa folkomröstningsresultatet har den borgerliga regeringen lagt förslag om att intäkterna ska avsättas till en fond på Riksgälden, för att finansiera byggandet av Förbifart Stockholm. Det stockholmarna tog ställning för var att miljöavgifterna skulle användas för både vägar och kollektivtrafik. Valsedeln hade följande formulering: ”Miljöavgifter/trängselskatter innebär att avgifter tas i biltrafiken i syfte att minska köerna och förbättra miljön. Intäkterna återförs till Stockholmsregionen för investeringar i kollektivtrafik och vägar.”

För oss socialdemokrater är viktigt att stockholmarna själva får besluta om hur avgifterna ska användas. Redan två veckor efter folkomröstningen och valet meddelade den borgerliga regeringen att de skulle svika sitt vallöfte om att följa folkomröstningsresultatet. Trängselskatten skulle återinföras men intäkterna skulle bara gå till att finansiera byggandet av nya vägar, inte en krona till kollektivtrafik. Men faktum är att mer pengar till investeringar i kollektivtrafiken behövs, liksom ökad turtäthet och fortsatt satsning på extratrafik, för att klara den ökade belastningen på kollektivtrafiken som trängselskatten innebär.

Förslaget om att införa en fond för väginvesteringar hos Riksgälden innebär att Stockholmsregionens möjligheter att själv bestämma hur medlen ska användas upphör helt, vilket vi anser är helt fel väg att gå. Om trängselavgifterna även i fortsättningen ska ha ett brett stöd bland allmänheten måste medborgarna se en tydlig koppling mellan avgiften och förbättringar som sker i närtid.

Mina frågor till statsrådet är:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att följa resultatet från folkomröstningen?

Hur avser statsrådet att säkerställa att trängselskatten används på bästa sätt för invånarna i Stockholmsregionen?